Rec: Austrian Christmas Torte (Weihnachtliche Torte)
150 g bittersweet chocolate
200 g butter, softened
150 g powdered sugar
2 tsp orange zest
5 eggs
200 g cake flour
1 tsp baking powder
150 g sugar
150 g white chocolate
750 ml whipping cream
2.5 tsp Lebkuchen spice
7 tbl. Grand Marnier or other Orange liqueur
100 g Marzipan
4 slices of candied orange
1 tbl. cocoa powder
1 tbl decorative strips of Orange zest
1 tbl butter for the pan
1. Chop the bittersweet chocolate and melt over a double boiler, leave to cool. Beat the butter, powdered sugar, and orange zest in a mixer until creamy. Separate the eggs, mix in the yolks and the cooled chocoloate. Sift togther the flour and baking powder, stir into the mixture by spoonfuls.
2. Beat the egg whites to stiff peaks. Sprinkle on the sugar and beat in. Fold in the egg whites into the batter. Place the batter into a springform pan that has been buttered and lined with parchment or waxed paper on the bottom. Bake in a preheated oven at 350F in the middle of the oven for 45-50- minutes, until a cake tester comes out clean. Let cool on a rack.
3. For the filling chop the white chocolate and melt in a double boiler, then cool. Beat the cream, sprinkle on the Lebkuchen spice, and beat to incorporate. Stir in the orange liqueur and cooled white chocolate.
4. Slice the cooled cake into two even rounds. Place the bottom half back on the springform bottom and reattach the sides around the cake to create the mold to build the torte. Spread 2/3 of the white chocolate-Lebkuchen cream over the bottom layer. Place the top layer on the cream and press lightly to even and distribute the cream layer. Spread a small layer of cream over the top layer. Place the cake and the remaining cream into the refrigerator.
5. Cut the marzipan into cubes and knead the remaining orange liqueur into it. Roll the marzipan between two sheets of parchment paper to approximately 1⁄2 cm (.2 inch). Cut 16 Christmas shapes with cookie cutters (e.g. fir tree or star), place on parchment lined baking sheet, and broil for appr. 2 minutes. Cool. Quarter the candied orange slices.
6. Carefully loosen and remove the springform sides from the torte. Cut a Star template from cardboard that will fill a large area on the cake layer. Place on the cake and sift cocoa to fill in the star template. Spread the remaining cream around the edges of the torte. Decorate with the marzipan figures and candied orange quarters. Cool in the refrigerator for at least 3 hours. Before serving, decorate the top with whipped cream and orange zest. Optional: very lightly dust the whipped cream with a sprinkle of Lebkuchen spice before decorating with the orange zest.
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Weihnachtliche Torte
Zutaten für 12 Portion(en)
150 g Kuvertüre, dunkel
200 g Butter, weich)
150 g Puderzucker
2 EL Orangenschale, gerieben
5 Stk. Eier
200 g Mehl
1 TL Backpulver, gestrichen
150 g Zucker
150 g Kuvertüre, Weiß
750 ml Obers zum Schlagen
2,5 TL Lebkuchengewürz
7 EL Orangenlikör
100 g Marzipanrohmasse
4 Scheibe
Orange, kandiert
1 TL Kakao
1 EL Orangenzesten
1 EL Fett
Zubereitung von Weihnachtliche Torte
1. Die dunkle Kuvertüre hacken, im Wasserbad schmelzen und abkühlen lassen. Butter, Puderzucker und Orangenschale cremig schlagen. Eier trennen. Eigelb und Kuvertüre unter die Creme rühren. Mehl und Backpulver mischen, sieben und löffelweise unterrühren.
2. Eiweiß zu sehr steifem Schnee schlagen, Zucker dabei einrieseln lassen. Eischnee unter den Teig heben. Alles in eine gefettete, mit Backpapier ausgelegte Springform (26 cm Durchmesser) füllen. Im vorgeheizten Backofen bei 170 Grad auf der zweiten Schiene von unten etwa 50 Minuten backen. Tortenboden auf einem Kuchengitter auskühlen lassen.
3. Für die Füllung die weiße Kuvertüre hacken, im Wasserbad schmelzen und abkühlen lassen. Obers, Lebkuchengewürz und 6 EL Orangenlikör in 3 Portionen aufschlagen, danach alles miteinander verrühren.
4. Den Tortenboden einmal quer durchschneiden, die untere Hälfte auf einen Tortenteller legen und mit dem Springformring umschließen. Etwa 2/3 der Schoko-Creme darauf verteilen, den zweiten Boden auflegen, andrücken und mit etwas Creme bestreichen. Torte und restliche Creme in den Kühlschrank stellen.
5. Für die Garnitur Marzipan würfeln und mit dem übrigen Orangenlikör verkneten. Marzipan zwischen zwei Lagen Backpapier ca. 1⁄2 cm dick ausrollen. 16 Weihnachts-Figuren (z.B. Tannenbaum- oder Sternmotive) ausstechen, auf ein mit Backpapier ausgelegtes Blech legen und ca. 2 Minuten übergrillen. Die Figuren auskühlen lassen. Die kandierten Orangenscheiben vierteln.
6. Den Springformrand von der Torte lösen. Aus Pappe eine Sternschablone zuschneiden. Kakao über die Schablone auf die Oberfläche sieben. Tortenrand und Torte mit restlicher Creme, Marzipanfiguren und Orangenvierteln verzieren und für mindestens 3 Stunden in den Kühlschrank stellen. Mit Orangenzesten dekorieren.
(Foto und Rezept: Rama)
Anmerkung und Kochtipps für Weihnachtliche Torte
Zubereitungszeit plus Kühlzeiten.
Schwierigkeitsgrad: leicht
Zubereitungszeit: 120 min
Pro Portion etwa: 608 kcal 33 g F 64 g KH 9 g E
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