ISO: ISO: Richard, Dear SIL spent time in the army in Germany, speaks fluent German and would love

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a recipe for a dish she ate there. It is Schweizer Topf. She remembers that it was made with pork medallions and cheese and made in individual crocks. Do you know of a tasty recipe for this dish? I would love to share it with her.

Thank you so much!

 
This is one I'd never heard of...

And strangely, I only found 1 recipe for it in all my sources. But it certainly sounds very tasty. I will have to try this one!

Schweizer Topf

Zutatens:

100g Mehl, 1 Ei, 50ml Mineralwasser, 2 Schweinemedallions, 200g weiße Champignons (in dünne Scheiben geschnitten), 250ml Schlagsahne, 1 Brühwürfel (klare Brühe), geriebener Goudakäse, schwarzer, gemahlener Pfeffer, viel Butter

Um Spätzle selber zu machen (kann man auch fertig kaufen), vermische das Mehl mit etwas Salz und dem Ei in einer Schüssel. Gib das Wasser dazu um einen klebrigen Teig zu machen. Er ist genau richitg wenn er in schweren Stücken vom Löffel fällt. Nimm einen großen Topf, halb voll mit Wasser und bring es zum kochen. Gib etwas Salz hinzu, und schabe die Spätzle über ein Spätzlesieb in das kochende Wasser (Tip: Du kannst auch eine Siebschüssel mit großen Löchern benutzen). Stell eine Schüssel mit eiskaltem Wasser neben den Herd. Nachdem die Spätzle etwa 5 - 10 Minuten gekocht haben fische sie mit einem Sieblöffel aus dem heißen Wasser und laß sie in das kalte Wasser fallen. Sobald zuviele Spätzle drin sind, benutze eine neue Schüssel mit kaltem Wasser, damit das Wasser nicht aufheizt. Dann siebst Du die Spätzle durch ein engmaschiges Sieb, damit das Wasser abfließt, und legst sie auf ein Küchentuch zum trocknen. Jetzt gibst Du einen ordentlichen Klotz (etwa 50-100g) Butter in eine Pfanne und gibst die Pilze dazu. Brate sie bei relativ starker Hitze, bis sie leicht knusprig werden. Lege die Pilze auf einen Teller beiseite. Gib noch einmal die selbe Menge Butter in die Pfanne, und brate die Schweinemedallions. Wenn sie auf beiden Seiten braun gebraten sind, legst Du auch diese zur Seite, gibst noch ewas Butter dazu und löst dem Brühwürfel in der Butter auf. Jetzt gibst Du die Sahne dazu und rührst bis der Würfel in der Sahne aufgelöst ist, und die Sahne anfaängt dicklicher zu werden. Gib das Fleisch und die Pilze wieder dazu und verühre alles gleichmässig. Nimm eine neue Pfanne und brate die Spätzle ein wenig in Butter. Wenn sie leicht golden braun sind, gibst Du die Spätzle in eine Keramikform, legst das Fleisch drauf, und die Champignonrahmsauce gießt Du drüber. Zum Schluß streuselst Du den geriebenen Käse über das Gericht und gibst es eine viertel Stunde bei leichter-mittlerer Hitze in den Ofen. Der Käse darf nicht zu braun werden.

 
Richard--THANK YOU SO MUCH! SIL read it right away and now knows why she loved it so much.

We plan on making it next time we get together. I think I will have to practice it some when I get home from the holidays. We really appreciate you looking this up and posting it. Merry Christmas and Happy New Year!

 
HA! I put it thru Babelfish and the translation just makes it all so clear!

I love the last ingredient.... "much butter" - must be the German equivalent of Paul Dean smileys/smile.gif

Babelfish:

Swiss pot Zutatens:
100g flour,
1 egg,
50ml mineral water,
2 Schweinemedallions,
200g white Champignons (cut into thin disks),
250ml impactsuspects,
1 Brühwürfel (clear Brühe),
rubbed Goudakäse,
black, gemahlener pepper,
much butter

In order to make Spätzle for themselves (one can buy also finished), mix the flour with something salt and the egg in a dish. Give the water around a sticky paste to make. He is richitg if he in heavy pieces of the spoon falls exactly. Take a large pot, half fully with water and bring it to cook. Give something salt in addition, and scrape the Spätzle over a Spätzlesieb into the cooking water (hint: You can use also a filter dish with large holes). Place a dish with ice-cold water beside the stove. After the Spätzle about 5 - 10 minutes cooked fish it with a filter spoon from the hot water and let them into the cold water fall. As soon as too many Spätzle in it are, use a new dish with cold water, so that the water does not heat. Then siebst you the Spätzle by a close filter, so that the water flows off, and puts it on a kitchen cloth to dry. Now you give a tidy block (for instance 50-100g) to butter to a pan and give the mushrooms in addition. Roast it with relatively strong heat, until they become easily knusprig. Put the mushrooms on a plate aside. Give again the same quantity to butter to the pan, and roast the Schweinemedallions. If they are brown roasted on both sides, you put also these to the side, give still ewas butter to it and dissolve to the Brühwürfel in the butter. Now you give the cream to it and agitate to the cubes in the cream are dissolved, and the cream anfaängt to become more dicklicher. Give the meat and the mushrooms again to it and verühre everything evenly. Take a new pan and roast the Spätzle a little in butter. If they are easily golden brown, you give the Spätzle to a ceramic(s) form, put the meat drauf, and the Champignonrahmsauce pours you over it. In the end streuselst you the rubbed cheese over the court and gives it a quarter hour with easy-middle heat to the furnace. The cheese may not become too brown.

 
for the ingredients

100g Mehl(flour), 1 Ei(egg), 50ml Mineralwasser(bottled water), 2 Schweinemedallions(pork tenderloins probably), 200g weiße Champignons(mushrooms, sliced thinly) (in dünne Scheiben geschnitten), 250ml Schlagsahne(cream), 1 Brühwürfel(boullion cube) (klare Brühe), geriebener Goudakäse(shredded gouda cheese), schwarzer, gemahlener Pfeffer(ground black pepper), viel Butter(lots-o-butter)

 
method

I don't have time to translate the whole thing but you basically do this:

Make spätzle, plunge in ice water to stop cooking, drain, set aside on a towel.

Fry mushrooms in butter until browned. Set aside.

Saute pork tenderloins and brown on both sides. Set aside.

add the boullion cube to the skillet, add the cream, stir to melt boullion cube and thicken the sauce. Add the mushrooms, tenderloins, and freshly ground black pepper; stir to incorporate.

Meanwhile, fry the drained spätzle in more butter. Put in a ceramic baking dish. Place the pork on top. Cover with mushroom cream sauce. Sprinkle with shredded gouda. Bake for 15 minutes, but the cheese shouldn't brown.

I think I covered all the important parts.

Guten Appetite!

 
"He is richitg if he in heavy pieces of the spoon falls exactly"

I've known easier ways to find out if a guy has money.

 
Richard, that German cookbook I received is by Elizabeth Schuler, translated from her Mein Kochbuch

 
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