RECIPE: REC: Zimtb

RECIPE:

richard-in-cincy

Well-known member
Ingredients for approximately 45 pieces:

3 fresh egg whites

Salt

250 g sugar

350 g ground almonds (with skin)

2 TL ground cinnamon

125 g + extra powdered sugar

appr. 4 EL sliced almonds

parchment paper

plastic wrap or waxed paper

Preheat oven to 300F.

Beat two of the egg whites and a pinch of salt to stiff peaks. Sprinkle the sugar over the eggwhites and continue beating until the sugar is incorporated. Fold in the ground almonds and cinnamon. Briefly knead until smooth.

Spread the plastic wrap on the counter, turn out the dough, and roll 12 cm thick (I think the recipe meant to say 12 mm, which is a little less than ½” thick). Cut Christmas trees with a cookie cutter (appr. 2” inch size), and place on parchment paper lined baking sheets.

Beat the remaining eggwhite and a pinch of salt until stiff. Beat in 125 g. powdered sugar. Brush the cookies with the meringue. Divide the almond slices over the cookies.

Bake in preheated oven on the lowest level approximately 15 minutes. Cool. Dust with more powdered sugar.

Zimtbäumchen

Zutaten für ca. 45 Stück:

3 frische Eiweiß (Gr. M)

Salz

250 g Zucker

350 g gemahlene Mandeln (mit Haut)

2 TL gemahlener Zimt

125 g + etwas Puderzucker

ca. 4 EL Mandelblättchen

Backpapier

Frischhaltefolie

Zubereitung:

1. 2 Eiweiß und 1 Prise Salz steif schlagen. Unter weiterem Schlagen Zucker einrieseln lassen und weiterschlagen, bis er sich ganz gelöst hat. Gemahlene Mandeln und Zimt mit einem Teigschaber darunterheben und kurz glatt verkneten.

2. Teig auf Backpapier legen, Frischhaltefolie darauflegen und den Teig 12 cm dick ausrollen. Tannenbäume (ca. 6 cm) ausstechen. Auf mit Backpapier ausgelegte Bleche legen.

3. 1 Eiweiß und 1 Pr. Salz steif schlagen. Unter weiterem Schlagen 125 g Puderzucker einrieseln lassen. Kekse damit bestreichen. Mandelblättchen darauf verteilen. Im vorgeheizten Ofen (E-Herd: 150 °C/Umluft: 125 °C/Gas: Stufe 1) auf der untersten Schiene (Gas: s. Herdhersteller) ca. 15 Minuten backen (nach ca. 5 Minuten abdecken). Auskühlen lassen. Mit Puderzucker bestäuben.

https://recipeswap.org/fun/wp-content/uploads/Finer_Kitchens/zimtbaumchen.jpg

 
Marilyn, I've never used meringue powder...

does it whip into meringue? The recipe does explicitly state "Fresh" egg white, so I would tend to think not.

Anyone made baked meringue cookies with meringue powder?

 
These look lovely! Richard, do you happen to have a Hausfreund (sp?) recipe (please)?

I might have butchered the spelling, but these are Austrian cookies packed with dried fruit and nuts--very chewy.

All my cookbooks are still in Prague. smileys/frown.gif

Vielen danke, if you have time! smileys/smile.gif

 
Of course! REC: Hausfreunde

Ingredients for 40 pieces:
3 eggs
140 g. sugar
1 package vanilla sugar (about a tablespoon of vanilla sugar, or use a ½ tsp. of extract if you don’t have any vanilla sugar on hand)
100 g flour
¼ tsp. baking powder
100 g chopped walnuts (or use half hazelnuts and walnuts)
100 g washed and dried raisins
30 g chopped candied lemon peel
50 g. chopped candied orange peel
30 g. quartered candied cherries

Beat the eggs until foamy, adding the sugar and vanilla sugar a little at a time. Beat until you have a creamy batter. Mix the baking powder into the flour and sieve this over the egg batter. Add the nuts and the fruits on top of this and then carefully fold together. Spread the batter 1 cm thick on a buttered jelly roll pan. Bake in the middle of the oven at 160C for 20-25 minutes. While still hot, cut into bars or diamonds). If desired, drizzle with melted chocolate and decorate with candied cherries and or nuts.


Zutaten für 40 Stück:
3 Eier
140 g Zucker
1 Pk. Vanillinzucker
100 g Mehl
1 Messersp. Backpulver
100 g gehackte Walnüsse
100 g gewaschene, trocknete Rosinen
30 g geschnittenes Zitronat
50 g geschnittenenes Aranzini
30 g geviertelte kandierte Kirschen

Die Eier schaumig schlagen, nach und nach Zucker und Vanillinzucker dazugeben. Danach solange schlagen, das bis eine cremeartige Masse entstanden ist. Das mit Backpulver vermischte Mehl darüber sieben. Darauf die Nüsse, die gewaschenen und trockenen Rosinen, das Zitronat, die Aranzini und die geviertelten Kirschen geben und alles vorsichtig unterheben. Die Masse 1 cm dick auf ein befettetes Backblech streichen. Das Backblech in die Mitte des Rohres schieben und bei niedriger Hitze (ca. 160 °C) etwa 20 bis 25 Minuten backen . Das fertige Gebäck noch heiß in Streife4n schneiden (ca. 1 x 5 cm) schneiden.

 
Question about the recipe

Hi... I see in the recipe directions you mention only powder sugar but in the recipe there is sugar and powder sugar listed. Is it all powdered sugar?

e

Thank you!

 
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